Så förvarar du din MC på bästa sätt

Så förvarar du din MC på bästa sätt

En motorcykel är oftast ett mycket dyrt inköp som man vill förvara på ett säkert och bra ställe. För den som har tillgång till garage är beslutet sällan svårt och motorcykeln får en garanterad plats under tak och i värme, men hur förvarar man sin motorcykel på bästa sätt om garage inte finns tillgängligt? Till att börja med kan man alltid sätta upp lappar i området. Det är inte omöjligt att någon har en plats över i sitt garage, som du får låna till din motorcykeln genom att betala hälften av garagehyran. Under sommaren, då motorcykelsäsongen är igång, väljer dock de allra flesta att ha sin motorcykel placerad utomhus på en närliggande gata och med ett ordentligt lås på motorcykeln. För att förhindra att regn eller smågrus förstör karossen och lacken på motorcykeln kan en bra och heltäckande presenning till motorcykeln sitta på sin plats och dessa finns att köpa i de flesta MC-varuhus eller online.

Minska risken för inbrott och stöld

Det är dock inte alltid ett garage eller ett förråd är en garanterat säker plats för en motorcykel. Det fick kyrkan i Kallinge känna på då en privat motorcykel stals under nyårsnatten. På förrådet fanns det fönster i glas och dessa krossades enkelt med hjälp av ett tillhygge. Naturligtvis gjorde kyrkan en polisanmälan på händelsen, men visst hade det känts betydligt bättre om motorcykeln inte blivit stulen från första början. Eftersom det finns ett flertal olika knep att använda sig av för att bryta sig in i förråd eller garage är det viktigt att ha ett säkert lås, även om förrådsdörren eller garageporten alltid hålls låst. Detta är förvisso inte heller någon garanti, men det minskar åtminstone chansen för tjuvarna att få med sig fordonet. En motorcykel ska enligt lag, precis som andra typer av fordon, vara försäkrad och det finns ett flertal olika försäkringar att välja mellan. Ett tips är att försäkra sin motorcykel på det försäkringsbolag där man har övriga försäkringar, då man i de flesta fall ger riktigt bra samlingsrabatter.

Förvara MC eller moped inomhus

Den som vill och är händig nog kan testa på att bygga sitt eget förråd där motorcykeln kan förvaras, åtminstone under de kallaste vintermånaderna då de flesta väljer att ställa av motorcykeln. Innan du bygger behöver du dock se till att du har bygglov och att du använder dig av material och en konstruktion som är hållbar. På vissa hus så finns uterum eller inglasade terrasser där en motorcykel eller moped kan förvaras, men att förvara ett fordon med bensin i ett uterum är sällan en bra idé på grund av brandsäkerheten. Bor du i lägenhet kan cykelrummet dock vara det enda alternativet och i vissa fall är det tillåtet att förvara mopeder och motorcyklar här. För att detta ska gå an behöver cykelrummet ha en dörr som leder direkt utomhus, ha ventilation ut till de fria och vara avskilt från byggnaden på ett brandteknisk sätt. Hör dig för med hyresvärden om du är osäker.