Att tänka på när du har mycket att packa på hojen

Att tänka på när du har mycket att packa på hojen

När man ska ge sig ut på en längre resa finns det en hel del saker som måste följa med. Speciellt om man planerar att tälta på lämpliga områden istället för att ta sig in på hotell eller vandrarhem längs vägen. Dessutom måste du få plats med alla verktyg som du kan behöva för att göra lättare underhåll på motorcykeln när det behövs. Det första du måste göra innan du planerar hur du ska packa är vad du egentligen behöver ta med dig. En tumregel är att du lägger fram allt du har tänkt och sedan försöker du ta bort hälften. De flesta upptäcker nämligen att de tog med sig alldeles för mycket saker än vad som faktiskt behövdes i slutändan. Det du inte kan plocka bort kan du försöka byta ut till mer lättviktiga eller mindre skrymmande alternativ.

Tänk på tyngdpunkten och välj rätt väskor

Oavsett om du ska göra Australien – Sverige på motorcykel eller bara köra en längre resa runt Norden gäller samma regler för att packa smart. Allt det viktigaste som exempelvis ett extra par handskar, solkräm, pass och reservnyckel måste läggas på en plats som är lätt att komma åt. Att placera dessa nödvändiga saker längst ut eller längst upp är mycket bättre än att lägga dem i botten på toppboxen eller tankväskan. Ska du packa tungt har tankväskan många fördelar jämfört med toppboxen, framförallt när det kommer till bränsleåtgång och väghållning. Eftersom väghållningen påverkas av viktfördelningen är det nämligen viktigt att försöka hålla den central på hojen. Tyngdpunkten ska alltså vara nära motorcykelns mittpunkt. Laddar du toppboxen tungt förstör du förutsättningarna för bra balans, så lägg därför de tunga sakerna långt ner och långt fram i sidoväskorna om det är möjligt. Då får du en smidigare resa med jämnare fart.

Smarta knep som underlättar

För att packa lika smart som en flyttfirma kan du rulla dina kläder hårt och lägga ner dem i påsar. Använd gärna flera påsar, för måste du öppna väskan i regn är det ju synd om allt blir blött. Att packa i rullar sparar dessutom både plats och är även hygieniskt, för då kan man separera använda underkläder och strumpor från fräscha tröjor och t-shirtar. Har du lite finare plagg med dig bör du dock lägga dem utbrett allra högst uppe i toppboxen så de inte förstörs. Packa inte allt du ska ha med dig i de bakre packfickorna, utan det är bättre att lägga till en tankväska. Tänk på att väskorna inte ska vara helt fulla, för ofta vill man köpa något på sin resa och då vore det ju synd om man inte fick plats med det.