Världens mest kända motoryckelmärken

Världens mest kända motoryckelmärken

Precis som det finns olika typer av motorcyklar finns det många olika motorcykelmärken. I den här artikeln kommer några av de mest kända märkena att listas och vilka modeller de är mest kända för.

Ducati

Ett italienskt motorcykelmärk som har sitt säte i Bologna, Italien. Företaget grundades 1926 av familjen Ducati och kallades på den tiden Societa Radio Brevetti Ducati. Inom tio år från grundandet hade de öppnat kontor i bland andra Paris och New York. Den första motorn lanserades 1946 i Milano och 1952 byggdes deras första motorcykel. Ducati har enligt nyhetshemsidan Mynewsdesk tillverkat flera sportmotorcyklar som är utöver det vanliga. Bland annat deras nyaste modell 1299 Superleggera men även modellerna Multistrada 950, Monster 1200S och standardmodellen Monster 797.

Harley-Davidson

Ett motorcykelmärke som är välkänt för de flesta är amerikanska Harley-Davidson, förkortat HD. Det grundades i Wisconsin år 1903 av William Harley och bröderna Walter, William och Arthur Davidson. Företaget var ett av de enda motorcykelmärkena som överlevde den stora depressionen och det har överlevt flera omfattande ägarbyten sedan det grundades. I dagsläget är företaget ett av världens mest välkända varumärken, mycket tack vare att de brukas av många lojala motorcykelklubbar. Harley-Davidson producerar flera olika typer av motorcyklar, både för långdistanskörning och finkörning.

BMW

Tyska BMW är ett annat motorcykelmärke som är världskänt. Man har sedan 1923 producerat motorcyklar för över 1000 miljoner euro. All produktion av motorcyklar görs vid deras fabrik i Berlin, Tyskland. De flesta designades av David Robb som var chefsdesigner från 1991 till 2012. Den mesta kända modellen är R1200GS och dess äventyrsversion, dessa har stått för nästan en fjärdedel av alla de 82631 motorcyklar som BMW någonsin sålt.