Att tillhöra en klubb

Att tillhöra en klubb

Ack ja, så var snart hojsäsongen över för den här gången. Att vi bor i ett nordligt klimat med bistra vintrar gör att vi verkligen måste passa på att njuta av våra motorcyklar medan det är barmark. Det är ett säkert vårtecken när vi på avstånd börjar höra motorcyklarna igen, lika fint vårtecken som snödroppar vid husväggen, takdropp vid södersidan och vitsippor i backarna. I vårt land försvinner motorcyklarna under vintern, man kan hoppas att de likt svalorna har dragit söderut mot nya fina, kurviga landsvägar. De flesta dras dock in i ett garage, plockas ned i atomer och gås igenom, putsas och fejas inför de första provturerna i mars till april, beroende på breddgrad, mod och hojabstinens hos vederbörande. När du nu snart måste byta dina två hjul mot fyra igen kanske du behöver nya vinterhjul, dessa kan du enkelt hitta hos Hjuldepån, där sparar du även en slant som du kan lägga på hojen i vår.

Motorcykelklubb

Nu när vi snart måste vinter-förvara våra godbitar igen vill jag passa på att slå ett slag för motorcykelklubbarna. I klubben hittar du gemenskap med likasinnade och det finns många aktiviteter ni kan göra tillsammans. En välorganiserad klubb har många aktiviteter för medlemmarna även under den långa vintern. Det brukar vara trevliga fester, kanske anordnas något besök eller resa till någon motorcykelfabrik eller -museum.

Frampå senvintern kan man börja fixa i ordning sina hojar tillsammans och när sedan de sista isfläckarna gett vika anordnas många roliga utflykter tillsammans med kamraterna i klubben. Det brukar vara dagstripper i närheten, eller längre helgturer. Oftast finns det en eller några eldsjälar i klubben som arrangerar givande utflykter. I klubben kan du alltid få tips och råd om din motorcykel, hjälp med reparationer och tips om det mesta som rör ert märke.

Motorcykelklubbar kan ha olika inriktning, och du behöver inte begränsa dig till en klubb. Det finns alltid lokala SMC-klubbar att gå med i. Märkesklubbar är vanligt, Hondafolket i en klubb, Ducatiägarna i en annan och så vidare. Andra klubbar är inriktade på typ av hoj, exempelvis glidarhojarna för touring, offroadcyklarna för kul i skogen eller veteranmotorcyklarna för entusiasterna.

Problemklubbarna

Alla vi som älskar våra motorcyklar och tycker att det är en stimulerande hobby att meka och köra hoj möter tid till annan skepsis och misstänksamhet hos många personer. Detta beror på de “motorcykelklubbar” som alltid uppmärksammas i media, det vill säga de kriminella organisationerna som råkar förflytta sig från brottsplats till brottsplats medelst motorcykel. Yrkeskriminella som Hells Angels, Brödraskapet MC och Bandidos har givit alla motorcyklister dåligt rykte. Även då kan en trevlig samvaro i en välordnad motorcykelklubb tjäna som motvikt. Föregå med gott exempel och visa med gott trafikvett och sunda vanor vad motorcykellivet egentligen handlar om. Tillsammans i klubben kan vi förhoppningsvis visa den svenska allmänheten en annan, positiv sida av organiserad motorcykelverksamhet.

Avslutningsvis vill jag uppmana alla att passa på att njuta av era motorcyklar innan mörkret och kylan definitivt är här, tids nog kommer våren då vi får komma ut igen. Se upp med vår-sanden och krama varandra i trafiken!