Spel med motorcyklar

Spel med motorcyklar

Att susa fram i hög hastighet på vägen sittandes på en kraftfull motorcykel är en speciell känsla men också riskfyllt då man är betydligt mindre skyddad än när man sitter i en bil. I datorspelens värld gör det dock inget om man kraschar och det har genom åren släppts ett flertal spel där man får köra motorcyklar i olika former.

Det finns även flera motorcykelspel till mobilen och med dagens kraftfulla smartphones är det inga problem att köra grafiskt imponerande motorcykelspel i 3D, till exempel när man pendlar till eller från jobbet. Såvida mobilen inte är trasig vill säga, men att hitta någon som kan laga en iPhone 11 eller Samsung Galaxy S10 är lätt ordnat i dessa dagar.

Action Biker

En riktig klassiker från 80-talet är Action Biker på Commodore 64. Till skillnad från de flesta andra motorcykelspel där man kör på en bana har man i Action Biker en öppen värld (om än begränsad i storlek) man kan åka runt i som man själv önskar. Det gäller att samla ihop olika delar att utrusta sin hoj med, vilket även innefattar att bemästra en del hinder. Klockan tickar dock hela tiden ner så det gäller att inte ta alltför god tid på sig.

Full Throttle

Ett annat motorcykelspel som inte heller riktigt placerar sig i den typiska MC-spelsmallen är äventyrsspelet Full Throttle från LucasArts. Spelet gavs ut 1995 och var så stort att det kom på CD-ROM, vilket inte var jättevanligt på den här tiden. Man spelar som den stereotypa bikern Ben, ledare för motorcykelgänget The Polecats. Den största delen av spelet är ett klassiskt peka-klicka-äventyr, men i vissa sekvenser får man styra sin motorcykel på lite mer traditionellt vis och måste dessutom se upp med ondsinta fiender längs vägen.

Spelet innehåller mycket humor av den klassiska LucasArts-typen och under hela spelet är man beroende av sin motorcykel för att ta sig fram. En bit in i spelet går den dock sönder och man måste då ta sig fram till fots tills man har hittat rätt delar för att kunna laga sin ögonsten. Som lite kuriosa kan nämnas att en av röstskådespelarna i spelet är ingen mindre än Mark Hamill, mer känd som Luke Skywalker i Star Wars-filmerna.

Trials

Trials är en serie motorcykelspel som bygger på den verkliga sportgrenen med samma namn. Det handlar om en slags precisionskörning där man ska ta sig fram genom kniviga hinderbanor utan att sätta ner foten i marken eller vurpa med sin motorcykel.

I spelens värld tas dock detta till helt nya nivåer med rent livsfarliga banor bestående av stora loopar och annat. Det är ett svårt spel att bemästra men roligt när man lyckas, i synnerhet när man tävlar mot en kompis. Det senaste spelet i serien är Trials Rising som släpptes 2019 till PC, Xbox One, Playstation 4, Nintendo Switch och Google Stadia.