Vilka olika typer av motorcyklar finns?

Vilka olika typer av motorcyklar finns?

Precis som med bilar finns motorcyklar i många olika varianter. De kan vara av exempelvis cruiser-, sport- eller standardmodell. Som fastbikes skriver finns det otroligt många olika sorters motorcyklar. En del väljer motorcykel baserat på utseende och andra på hästkrafter. I den här artikeln kommer några av de vanligaste typerna av motorcyklar listas, tillsammans med de viktigaste funktionerna.

Cruisers

Den traditionella Cruisern är designad efter amerikanska motorcyklar som tillverkades från 1930 till 1960-talet, framförallt de som designades av Harley-Davidson, Indian och Excelsior-Henderson. I dagsläget är det främst Harley-Davidson som definierat kategorin där V-tvilling motorn är normen, dock kan andra motorer vara aktuella beroende på vilka specifikationer man är ute efter. Cruisermodeller är framförallt sköna att köra eftersom man inte behöver växla lika ofta vilket gör det enklare att hålla kontroll och accelerera.

Körpositionen för föraren är fötterna framåt och med händerna relativt högt upp så att ryggraden hålls rak och till och med ibland lutas bakåt lite. Detta är framförallt komfortabelt vid låga hastigheter, då det vid snabba hastigheter kan leda till trötthet i armarna då man håller i handtagen såpass högt upp.

Sportmotorcykel

Sportmotorcyklar ger dig framförallt fart, acceleration, bromsning, väghållning och väggrepp. Därför blir ofta komforten och bränsleeffektiviteten mindre viktig. Just därför har sportmotorcyklar en specifik design. De har framförallt högpresterande V-tvilling motorer vilka sitter inne i en lättviktig ram för bättre väghållning. Bromssystemet är designat för hårda inbromsningar för att man enkelt ska kunna sänka hastigheten. Fjädringssystemen är avancerade och går ofta att justera beroende på ens egna specifikationer och vilket underlag man kör på.

Som förare har man ofta benen väldigt högt upp och vinklade in mot kroppen för att man enklare ska kunna lägga sig i svängarna. Styret där man kontrollerar gas och broms är ofta placerade en bit från föraren så att denne lutar sig framåt vilket bidrar till att centrera förarens tyngdpunkt i relation till motorcykeln.

Standardmotorcykel

Standardmotorcykeln kallas på engelska ofta för ‘Naked bikes’ eller roadsters’, och det är motorcyklar som syftar till att nå en bred kundkrets då de kan användas som vanliga pendlingsmotocyklar. De är lätta att känna igen då de körs i en sittande position, ungefär i mitten av hur man sitter på en Cruiser och en sport motorcykel. Styret är byggt närmre föraren så att denne inte behöver luta sig.